Overnatting og fest med historisk sus

Helt siden 1657 har reisende kunnet bo på Granavolden Gjæstgiveri.

Den første bygningen står der den dag i dag: I den røde Gregersstua startet Gregers Jensen opp med matservering i første etasje, og sovesaler og soverom i andre etasje. 

Tidligere var det reisende som overnattet på Granavolden Gjæstgiveri. I dag er det mange konferansegjester. FOTO: Marte Stensland Jørgensen
Den gamle Gregersstua blir fortsatt brukt. Nå kan man ta seg et glass i samme rom som reisende for 300 år siden. FOTO: Håkon Forfod Sønneland

Barnebarnet Gregers Granavolden løftet driften opp flere hakk. Han var lensmann og en viktig mann i bygda, og var medeier i kirkene. Kongen ga ham og etterkommerne tillatelse til å drive gjestgiveri med alkoholbevilling til evig tid. 

I dag er det imidlertid sånn at Gran kommune trumfer kong Fredrik IV, og krever at Gjestgiveriet søker om skjenkebevilling på vanlig måte. 

Hvert år er det julemarked på Granavollen. På andre dager er stemningen rolig. FOTO: Håkon Forfod Sønneland

På midten av 1800-tallet ble gjestgiveriet kjøpt opp av Sivert Gaarder, og etterkommerne hans drev gjestgiveriet til 2010, da Opplysningsvesenets Fond overtok stedet og gjennomførte en omfattende oppussing. 

I dag er stedet medlem av De historiske hoteller og spisesteder, og er et moderne kurs- og konferansehotell. Det er også et populært sted å feire viktige merkedager i familien, som bryllup  og barnedåp. Ofte er det temakvelder med mat og vin. 

I forrige århundre var det derimot feriegjester fra Oslo som utgjorde hovedtyngden av de besøkende. De søkte naturen og frisk luft på Granavollen, og bodde gjerne i lange perioder. Den mest kjente av dem er Thor Heyerdahl, som bodde i Gregersstua i flere måneder da han skrev boka Aku-Aku om Påskeøya. 

Gjestgiveriet har 43 værelser. Det er ingen planer om å utvide, men stedet er i stadig utvikling. Granavolden Gjæstgiveri er opptatt av bærekraft og miljø, og bruker lokale produsenter så langt det lar seg gjøre. 

 

 

Statsminister Erna Solberg ble tatt i mot av Stig Fossum på Granavolden Gjæstgiveri. Her ble Granavolden-plattformen undertegnet, som var grunnlaget for den nye regjeringen i 2019. FOTO: Faksimile fra NRK