Helt siden 1657 har reisende kunnet bo på Granavolden Gjæstgiveri.
Den første bygningen står der den dag i dag: I den røde Gregersstua startet Gregers Jensen opp med matservering i første etasje, og sovesaler og soverom i andre etasje.
Barnebarnet Gregers Granavolden løftet driften opp flere hakk. Han var lensmann og en viktig mann i bygda, og var medeier i kirkene. Kongen ga ham og etterkommerne tillatelse til å drive gjestgiveri med alkoholbevilling til evig tid.
I dag er det imidlertid sånn at Gran kommune trumfer kong Fredrik IV, og krever at Gjestgiveriet søker om skjenkebevilling på vanlig måte.
På midten av 1800-tallet ble gjestgiveriet kjøpt opp av Sivert Gaarder, og etterkommerne hans drev gjestgiveriet til 2010, da Opplysningsvesenets Fond overtok stedet og gjennomførte en omfattende oppussing.
I dag er stedet medlem av De historiske hoteller og spisesteder, og er et moderne kurs- og konferansehotell. Det er også et populært sted å feire viktige merkedager i familien, som bryllup og barnedåp. Ofte er det temakvelder med mat og vin.
I forrige århundre var det derimot feriegjester fra Oslo som utgjorde hovedtyngden av de besøkende. De søkte naturen og frisk luft på Granavollen, og bodde gjerne i lange perioder. Den mest kjente av dem er Thor Heyerdahl, som bodde i Gregersstua i flere måneder da han skrev boka Aku-Aku om Påskeøya.
Gjestgiveriet har 43 værelser. Det er ingen planer om å utvide, men stedet er i stadig utvikling. Granavolden Gjæstgiveri er opptatt av bærekraft og miljø, og bruker lokale produsenter så langt det lar seg gjøre.