Den kreative låven

Glasslåven kunstsenter & atelier ble offisielt åpnet av Dronning Sonja i 2016. 

Låven på Granavollen har blitt bygget om til et levende sted for visning av kunst, og til atelierer for kunstnere. FOTO: Marte Stensland Jørgensen

Nå er det 14 atelierer og arbeidsrom som leies ut til profesjonelle kunstnere. Forfattere, musikere, skuespillere, billedkunstnere, komponister og andre sørger for et levende og kreativt miljø. 

Glasslåven er også et visningssted for kunst, med utstillinger i Stallgalleriet og Høyloftet.

Det var folkefest da Glasslåven åpnet i 2016. FOTO: Benjamin A. Ward
Dronning Sonja tok i mot blomster da hun sto for den offieielle åpningen av Glasslåven. FOTO: Benjamin A. Ward

Hvorfor navnet “Glasslåven”?

Fordi Norges fremste glasskunstner, Ulla Mari Brantenberg, har vært med i planene siden starten.  Overskuddsvarme fra hennes ovn blir ført rundt på låven som vannbåren oppvarming. Det er ett av mange tiltak for å gjøre Glasslåven bærekraftig, noe som var viktig for initiativtaker Randi Eek Thorsen (senere ordfører i Gran). 

Målet var å bevare så mye som mulig av den opprinnelige låven, men nordfløyen var i så dårlig stand at den måtte bygges på nytt. Da ble tradisjonelle byggemetoder valgt. Teglsteinen ble tatt ned og brukt på ny. Veggene er fylt med halm fra gårder i nærheten, pusset med leire og malt med økologisk maling med naturlige pigmenter.

Slike ting gjør Glasslåven til et godt sted å være. Her er det ikke kunstig ventilasjon, bygget puster naturlig, og det er helt stille, uten sus fra et stort ventilasjonsanlegg. 

Glasslåven er et sted i kontinuerlig utvikling. Nå er det flere spennende prosjekter på gang, blant annet en satsing på å lære barn å bruke moderne teknologi på kreative måter. 

Barn får kjenne på gleden ved å være kreative på Skaperloftet i Glasslåven. FOTO: Marte Stensland Jørgensen